Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for meget ned?

Mange sidder ned adskillige timer i løbet af dagen, og får ikke den motion og afveksling som kroppen har brug for. Derfor vil det være fordelagtigt at indarbejde nye vaner, for at imødekomme dette, og få en naturlig veksling mellem stående, gående og siddende aktiviteter.

Når vi sidder ned mange timer, går kroppen på en måde lidt i “dvale”. Vi kan opleve træthed og nedsat koncentration. Musklerne får en ensidig belastning og blodcirkulationen nedsættes. Der kan derved let opstå myoser og smerter fra bevægeapparatet. Ligeledes nedsættes fordøjelsen ved den siddende stilling.

Ved stående arbejde forbrænder kroppen generelt flere kalorier end ved siddende arbejde. Blodcirkulationen øges og den naturlige transport af ilt, fjernelse af affaldsstoffer og de vigtige næringsstoffer til musklerne øges. Vi bliver mere produktive og kreative i opgaveløsning og evner at holde fokus i længere tid. Dermed er stående arbejde meget afgørende for din sundhed og velvære – også på lang sigt.

Nanna Heide

Nanna Heide – Autoriseret ergoterapeut og ergonomisk rådgiver

StanDock i brug

Hvad kan du gøre for at blive bedre til at stå op?

Et produkt som StanDock kan hjælpe dig til en mere aktiv arbejdsdag, så du får en bedre veksling mellem stående og siddende arbejde.

For at kunne holde til at stå op i længere tid, er det vigtigt, med et godt underlag at stå på – og så er det fordelagtigt at få noget lændestøtte. På den måde opretholder du god holdning – og kommer ikke til at stå og hænge i hofte eller spænde i skuldrene.

Hvis du har svært ved at sidde ned pga. smerter, kan det modsat også være hårdt at skulle stå op det meste af arbejdsdagen. Derfor anbefaler jeg StanDock, der giver dig den særlige støtte til en træt ryg og kan forlænge dine muligheder for at stå op.

Ryg smerter

Hvilke sygdomme kan siddende arbejde forårsage?

Variationen mellem stående og siddende arbejde kan være med til at mindske risikoen for diskusprolaps og kan forhindre tilbagefald, ligesom det også mindsker smerter i nakke og skulder. Stillingsskiftet fra siddende arbejde ændrer belastningen og øger blodcirkulationen.

Hvis du er en af de uheldige, der har et ømt haleben, er at det nødvendigt at stå op hele tiden i løbet af en arbejdsdag. Derved kan StanDock være et afgørende redskab, til at lette den stående stilling, og gøre det muligt at være i jobbet en hel dag.

Man kan ikke koncentrer sig

Er du en af dem der ikke kan koncentrere dig ved stående arbejde?

Så fortvivl ikke. For mange er det blot en vane og et spørgsmål om at give det tid til en livsstilsændring.

Måske skal du kigge på, om indretningen på dit kontor er optimalt, og måske at der er behov for ruminddeling, med støjabsorberende elementer.

For de fleste vil en veksling mellem stående og siddende arbejde, give en øget koncentration og overskud.